Bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze de deces, dar nu sunt inevitabile. Deși nu puteți schimba unii factori de risc – cum ar fi istoricul familial, sexul sau vârsta – există o mulțime de modalități prin care vă puteți reduce riscul de boli de inimă.
Începeți cu aceste șapte sfaturi pentru a vă îmbunătăți sănătatea inimii:
- Evitați fumatul
Substanțele chimice din tutun pot afecta inima și vasele de sânge. Fumul de țigară reduce oxigenul din sânge, ceea ce crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, deoarece inima trebuie să lucreze mai mult pentru a furniza suficient oxigen corpului și creierului.
- Faceți mișcare
Încercați să faceți cel puțin 30 până la 60 de minute de activitate zilnic
Activitatea fizică regulată, zilnică, poate reduce riscul de boli de inimă. Activitatea fizică vă ajută să vă controlați greutatea. De asemenea, reduce șansele de a dezvolta alte afecțiuni care pot pune presiune asupra inimii, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul de tip 2.
- Consumați o dietă sănătoasă pentru inimă
O dietă sănătoasă poate ajuta la protejarea inimii, la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a colesterolului și la reducerea riscului de diabet de tip 2. Un plan de alimentație sănătoasă pentru inimă include:
• Legume și fructe;
• Fasole sau alte leguminoase;
• Carne slabă și pește;
• Alimente lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi;
• Cereale integrale;
• Grăsimi sănătoase.
Limitați aportul următoarelor alimente:
• Sare;
• Zahăr;
• Carbohidrați procesați;
• Alcool;
• Grăsimi saturate (care se găsesc în carnea roșie și în produsele lactate grase) și grăsimi trans (care se găsesc în mâncarea prăjită de tip fast-food, chipsuri, produse de patiserie).
- Mențineți o greutate sănătoasă
Excesul de greutate – în special în jurul mijlocului corpului – crește riscul de boli de inimă. Excesul de greutate poate duce la afecțiuni care cresc șansele de a dezvolta boli de inimă – inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat și diabet de tip 2.
Indicele de masă corporală (IMC) utilizează înălțimea și greutatea pentru a determina dacă o persoană este supraponderală sau obeză. Un IMC de 25 sau mai mare este considerat supraponderal și este, în general, asociat cu un nivel mai ridicat al colesterolului, o tensiune arterială mai mare și un risc crescut de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
- Obțineți un somn de bună calitate
Persoanele care nu dorm suficient au un risc mai mare de obezitate, tensiune arterială ridicată, atac de cord, diabet și depresie.
Majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte. Faceți din somn o prioritate în viața dumneavoastră. Stabiliți un program de somn și respectați-l, mergând la culcare și trezindu-vă la aceleași ore în fiecare zi. Păstrați-vă dormitorul întunecat și liniștit, astfel încât să vă fie mai ușor să dormiți.
- Gestionați stresul
Unii oameni fac față stresului în moduri nesănătoase – cum ar fi mâncatul în exces, consumul de alcool sau fumatul. Găsirea unor modalități alternative de gestionare a stresului – cum ar fi activitatea fizică, exercițiile de relaxare sau meditația – vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.