REFLUXUL FARINGOLARINGIAN
Definiție
Refluxul faringolaringian apare atunci când cantități mici de suc gastric acid refluează din stomac până în gât. Acest lucru este considerat anormal când determină arsuri persistente sau produce leziuni pe mucoasa faringolaringiană.
Simptome
Refluxul faringolaringian se poate manifesta clinic prin răgușeală, nevoia de a drege vocea des, exces de mucus în gât sau în spatele nasului, senzație de corp străin în gât, dificultate la înghițirea alimentelor, lichidelor sau a pastilelor, tuse predominant după mese sau după întinderea în pat, arsuri în spatele pieptului și/sau în gât.
Diagnostic
Pentru diagnosticul refluxului faringolaringian este necesară efectuarea unei fibroscopii flexibile nazofaringolaringiene de către medicul ORL. Această investigație presupune examinarea video a căilor nazale, faringelui și a laringelui.
Cu ajutorul fibroscopului flexibil se pot vizualiza gâtul și corzile vocale inflamate și , în același timp, se pot exclude alte patologii mai grave care ar putea determina simptome similare cu cele ale refluxului faringolaringian.
Procedura este bine tolerată de către pacient, fiind mai ușoară decât recoltarea unui test COVID.
Tratament
Se recomandă urmarea tratamentului medicamentos atât timp cât a fost prescris de doctor pentru a evita recurența simptomelor.
DIETA:
Este cunoscut faptul că anumite alimente favorizează sau înrăutățesc simptomele produse de refluxul acid.
Alimente de evitat:
- Citrice
- Roșii
- Cafea
- Ciocolată
- Alcool
- Ceapă
- Usturoi
- Grăsimi (inclusiv unt, margarină, slănină, frișcă, carne grasă)
- Prăjeli
- Băuturi dulci și gazoase (coca cola, fanta etc)
- Alimente mentolate
- Alimente condimentate
- Dulciuri concentrate
Se preferă administrarea de mese mici și mai dese. Evitați să vă întindeți în pat imediat după masă (aproximativ o oră), deoarece acest lucru determină distensia stomacului, iar sucul gastric refluează mai ușor în esofag, respectiv în gât.
Este recomandat să dormiți cu capul și corpul ușor ridicat (pe două perne) atunci când simptomele sunt mai accentuate.
Evitați să vă îngrășați. Se recomandă slăbirea în cazul persoanelor supraponderale și obeze (presiunea crescută pe stomac poate cauza refluxul).
Fumatul este un factor favorizant al refluxului gastroesofagian, respectiv al refluxului faringolaringian, precum și un factor iritativ local suplimentar pentru gât. Se recomandă încetarea fumatului.
Dr. Ștefan Iemima, medic specialist ORL, Centrul Medical Platinum