Ambrozia face parte dintr-o familie de buruieni și este foarte alergenă. Răspândirea polenului de ambrozie are loc de la sfârșitul verii și până la începutul toamnei ( mai ales în lunile august și septembrie), moment în care apar alergiile. Pot apare:
- strănut;
- nas înfundat;
- secreții nazale apoase (rinoree);
- cefalee;
- iritații ale ochilor;
- mâncărime în gât;
- pierderea mirosului;
- somnolență;
- oboseală cronică;
- șoc anafilactic (în cazuri foarte grave).
Odată cu apariția primelor simptome este necesar un consult alergologic și ORL.
Metode de diagnosticare:
- Testarea alergologică cutanată. Aceasta implică plasarea unei picături de polen de ambrozie diluat pe pielea pacientului și înțeparea zonei. Dacă ești alergic la polenul de ambrozie, va apărea o reacție alergică manifestată prin roșeață, mâncărimi sau edem (umflarea pielii).
- Testarea unei cantități mici de sânge va putea indica prezența anticorpilor specifici (IgE) ambroziei. Dacă acești anticorpi sunt descoperiți, înseamnă că există o alergie la această buruiană.
- Endoscopia nazală – poate vizualiza: spațiu respirator nazal diminuat, cornete nazale inferioare mărite, polipi, secreții mucoase abundente, secreții purulente (în cazul unei sinuzite acute favorizată de o rinită alergică).
Tratamentul – este stabilit de către medicul alergolog în colaborare cu medicul ORL, în funcție de gravitatea simptomelor.
- Se vor recomanda antihistaminice orale (preventiv sau curativ) sau sprayuri pe bază de corticosteroizi (imediat după contactul cu polenul de ambrozie). Întreruperea tratamentului duce la pierderea protecției.
- În cazul unei sensibilități pronunțate în fața polenului de ambrozie, medicul alergolog poate recomanda vaccinul antialergic ( subcutanat sau vaccin oral, în care medicamentul se ține sub limbă). Imunoterapia alergen specifică, așa cum este denumită medical, constă în administrarea vaccinului pe o perioadă de trei ani, iar protecția poate dura până la 15 ani.
- Persistența obstrucției nazale sub tratament antialergic topic și sistemic face necesar tratamentul chirurgical: micșorarea cornetelor nazale hipertrofice și/sau, după caz, polipectomia sau corectarea altor factori obstructivi locali.
Schimbări ale stilului de viață la pacientul alergic:
Pentru limitarea apariției simptomelor sau pentru diminuarea acestora trebuie să respectați urmatoarele recomandări:
- Verifică nivelul polenului de ambrozie de fiecare dată când ieși din casă în lunile august și septembrie. Poți face acest lucru din aplicațiile meteo unde polenul de ambrozie este denumit „ragweed pollen”, iar măsurarea nivelului se face chiar și în România;
- Încearcă să eviți să ieși din casă între orele 10 și 15, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
- Fă duș și schimbă-ți hainele după ce ai venit de afară, mai ales în vârful sezonului de alergii, începutul lunii septembrie;
- Ține ferestrele închise atât acasă, cât și la mașină;
- Instalează filtre HEPA pentru a ajuta la eliminarea alergenilor din aer;
- Ia medicația contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare
- Spală animalele de companie mai des în lunile august și septembrie, pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
- Evită să îți usuci hainele afară. Particulele de polen se pot prinde de acestea;
- Ține un jurnal și notează atunci când observi o agravare a simptomelor – ai stat afară la orele prânzului? Ai uitat să îți iei medicamentele pentru alergie?
- Dacă stai la casă, elimină ambrozia din curte (dacă există) prin scoaterea sa din rădăcină înainte de începerea polenizării.
Alimente de evitat:
- alimentele care conțin proteine similare celor din ambrozie: bananele, pepenele galben, mierea, ceaiul de mușețel, semințele de floarea-soarelui, echinaceea, castraveții și zucchini.
Simptomele sunt diminuate dacă le cureți de coajă sau dacă prepari compoturi din fructe.
- urmează o dietă antiinflamatoare pe bază de fructe și legume organice și proteine din pește și carne de vită.
Dr. Ștefan Iemima, medic specialist ORL, Centrul Medical Platinum