Medicina de familie

Alegerea unui medic de familie trebuie să fie o prioritate. Te așteptăm la Centrul Medical Platinum pentru asistență medicală primară!

cabinet medical, medicina, sanatate, consultatie, oftalmologie, cardiologie, medici, medicina de familie,

Ecografie abdomen

Ecografia abdominală este o procedură non-invazivă utilizată pentru a evalua organele și structurile din abdomen. Acestea includ ficatul, vezica biliară, pancreasul, canalele biliare, splina și aorta abdominală. Tehnologia cu ultrasunete permite vizualizarea rapidă a organelor și structurilor abdominale din afara corpului. Ecografia poate fi utilizată, de asemenea, pentru a evalua fluxul sanguin către organele abdominale.

Cum mă pregătesc pentru control?

De obicei, este recomandat să evitați mâncarea și băuturile timp de cel puțin 4 ore înainte de o ecografie abdominală.

Ce se întâmplă după o ecografie abdominală?

Nu sunt necesare îngrijiri speciale după o ecografie abdominală. Vă puteți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește altfel. Medicul vă poate da instrucțiuni suplimentare sau alternative după procedură, în funcție de situația dumneavoastră particulară.

Tiroida

Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din organism. Tulburările tiroidiene pot varia de la un gușă mică și inofensivă (glanda mărită) care nu necesită tratament până la cancerul care pune în pericol viața. Cele mai frecvente probleme tiroidiene implică o producție anormală de hormoni tiroidieni. O cantitate prea mare de hormoni tiroidieni duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hipertiroidism. O producție insuficientă de hormoni duce la hipotiroidism. deși efectele pot fi neplăcute sau inconfortabile, majoritatea problemelor tiroidiene pot fi gestionate bine dacă sunt diagnosticate și tratate corespunzător.

oala tiroidiană poate afecta pe oricine – bărbați, femei, sugari, adolescenți și vârstnici. Poate fi prezentă la naștere (de obicei hipotiroidism) și se poate dezvolta pe măsură ce îmbătrâniți (adesea după menopauză la femei).

Boala tiroidiană este foarte frecventă, cu precădere în rândul femeilor. O femeie are de aproximativ cinci până la opt ori mai multe șanse de a fi diagnosticată cu o afecțiune tiroidiană decât un bărbat.

Este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta o boală tiroidiană dacă:

  • Aveți un istoric familial de boală tiroidiană;
  • Aveți o afecțiune medicală (acestea pot include anemia pernicioasă, diabetul de tip 1, insuficiența suprarenală primară, lupusul, artrita reumatoidă, sindromul Sjögren și sindromul Turner);
  • Luați un medicament cu un conținut ridicat de iod (amiodarona);
  • Aveți peste 60 de ani, mai ales în cazul femeilor;
  • Ați urmat în trecut un tratament pentru o afecțiune tiroidiană sau cancer (tiroidectomie sau radioterapie).

O ecografie tiroidiană poate fi solicitată dacă un test de funcționare a tiroidei este anormal sau dacă medicul simte o excrescență la nivelul tiroidei în timp ce vă examinează gâtul. O ecografie poate verifica, de asemenea, o glanda tiroidă hipo sau hiperactivă.

Ecografiile pot oferi imagini de înaltă rezoluție ale organelor dumneavoastră care îl pot ajuta pe medicul dumneavoastră să vă înțeleagă mai bine starea generală de sănătate. De asemenea, medicul dumneavoastră poate solicita o ecografie dacă observă umflături, dureri sau infecții anormale, astfel încât să poată descoperi orice afecțiuni subiacente care ar putea cauza aceste simptome. Ecografiile pot fi, de asemenea, utilizate dacă medicul dumneavoastră trebuie să facă o biopsie a tiroidei sau a țesuturilor din jur pentru a testa orice afecțiune existentă. Problemele tiroidiene pot fi dificil de diagnosticat pe cont propriu. Acest lucru se datorează faptului că pot fi confundate cu alte probleme de sănătate, cum ar fi menopauza sau problemele cognitive.

Pe de altă parte, există semne de avertizare timpurie a problemelor tiroidiene pe care ar trebui să le cunoașteți, printre care se numără:

  • Oboseala;
  • Creșterea în greutate;
  • Pierderea în greutate;
  • Încetinirea ritmului cardiac;
  • Ritmul cardiac crescut;
  • Sensibilitate la căldură;
  • Sensibilitate la frig.

Call Now